פרשת: מידע לא זמין עבור המיקום והתאריך המבוקש | (ירושלים) 

דף הבית > > חרות של אמת

חרות של אמת

חג הפסח דורש מצד האדם הכנה מוקדמת כמו שאמרו במסכת פסחים (ו א): “שואלין ודורשים בהלכות הפסח קודם הפסח שלשים יום”. כל אדם חייב לראות את עצמו כאילו הוא יצא ממצרים. חג הפסח הוא “זמן חירותנו”” החודש שבו יצאנו מעבדות לחירות” ועלינו לברר לעצמנו מהי החירות. בהקדמה להגדה של פסח כותב הראי”ה: “ההבדל שבין עבד לבן חורין אינו רק הבדל מעמדי מה שבמקרה זה משועבד לאחר וזה הוא בלתי משועבד. אנו יכולים למצוא עבד משכיל שרוחו הוא מלא חירות” ולהפך בן-חורין שרוחו הוא רוח של עבד. החירות הצביונית היא אותה הרוח הנישאה שהאדם כפרט וכן העם ככלל מתרומם על ידה להיות נאמן לעצמיות הפנימית שלו” לצלם האלקים אשר בקרבו”. מהי כוונתו של הראי”ה? כל אדם מצוי בשלושה מעגלים: האלוקות” העולם והאדם” במקביל מקיפות תרי”ג המצוות את שלושתם: מצוות שבין אדם למקום” מצוות שבין אדם לחברו” ומצוות שבין אדם לעצמו (עיין מהר”ל על “דרך חיים” פרקי אבות פ”א מ”ב” מהרש”א ב”ק ל). האדם הצועד בחייו לקראת שלמותו הרוחנית” תוהה ומבקש את הדרך שתביא אותו למטרתו. הסובבים אותו מבחינים רק בגילויים החיצוניים שלו ברם” מעבר למעטה של דיבורים ומעשים חבויות להן מחשבות ורצונות” מידות ותכונות” ואת כולם חייב האדם להציב על הטוב” היפה” האמיתי והישר שבחיים” כמו שכתב הראי”ה: “יסוד האושר הוא אהבת האמת בשכל” אהבת היושר בחיים” אהבת היופי ברגש ואהבת הטוב במעשה” (חכמת הקודש צא)” וכאן עומד האדם נבוך ותוהה” כיצד הוא” בכוחותיו המוגבלים” יבוא אל שלמותו הנשגבה הזו” האם אין זה למעלה מיכולתו של האדם? טענה זו היתה נכונה אילו השלמות היתה מחוץ לאדם ועליו להביאה ממרחקים” אך לא כך הדבר” השלמות מונחת בטבע נפשו של האדם כמו שכתב הראי”ה: “טבע הנפש האנושית היא ללכת בדרך ישרה”. הישרות מצויה בתוך טבע האדם ככתוב (קהלת ז כט): “אשר עשה האלקים את האדם ישר והמה ביקשו חשבונות רבים”. על כן אין לאדם הצורך לבקש את שלמותו ממרחקים” ומה שעליו לעשות הוא לחשוף ולגלות את הישרות המצויה בתוך תוכו” ולזה התכוונה התורה כשכתבה: “כי המצוה הזאת אשר אנכי מצוך היום” לא נפלאת היא ממך” ולא רחוקה היא” לא בשמים היא לאמור מי יעלה לנו השמימה ויקחנה לנו וישמיענו אותה ונעשנה” לא מעבר לים היא לאמור מי יעבור לנו אל עבר הים ויקחנה לנו וישמיענו אותה ונעשנה” כי קרוב אליך הדבר מאד” בפיך ובלבבך לעשותו”. ועל יסוד הדברים הללו כתב הראי”ה (אורות התורה פ’ יא ב): “האדם הישר צריך להאמין בחייו” כלומר שיאמין בחיי עצמו והרגשותיו ההולכות בדרך ישרה מיסוד נפשו” שהם טובים וישרים” ושהם מוליכים בדרך ישרה.” -ואם תשאל: לשם מה יש צורך בתורה? על כך משיב הראי”ה: – “התורה צריכה שתהיה נר לרגליו” שעל ידה יראה את המקום ששם הטעות עלולה לפעמים שתתע הנפש בתוהו לא דרך” אבל המעמד התמידי צריך להיות הבטחון הנפשי”.

תכונה של חירות – מסביר הראי”ה – היא כשהאדם מרגיש את חייו בתור חיים מגמתיים שהם שווים את ערכם. לעומת זה” תכונת העבדות היא שהאדם אינו חי את עצמיותו אלא את מה שהוא טוב ויפה אצל האחר השולט עליו שליטה רשמית או שליטה מוסרית” ואז האדם אינו חי את עצמו אלא את האחר. ולכך התכוון רבי יהודה הלוי בשירו “עבדי הזמן” שכתב: “עבדי הזמן עבדי עבדים הם” עבד ה’ הוא לבדו חופשי”. שהרי כל עולם החומר אשר לאדם לא נוצר אלא כדי שישמש וישרת את האדם” לסייע לו להגיע לשלמותו” ואז כל העולם החולף הוא עבד המשרת את האדם. אבל אם האדם מקדיש את זמנו ומרצו לא לקידומו האישי אלא לאסוף רכוש ולרכוש מותרות” לקנות דירת פאר ומכונית יוקרה” להימנות בין עשירי החברה” וכהנה וכהנה” דברים שאין לעצמיות האדם ולהם לא כלום” כשהאדם חי ברדיפה כזו” לא רק שלעולם לא ימלא את תאוותו” כמו שכתב הגר”א: “האדם בעולם הזה דומה לשותה מים מלוחים” ידמה לו שמרוה את עצמו ולאמיתו הוא נעשה צמא יותר” אין אדם מת וחצי תאוותו בידו”” אלא גם במה שיש לו הוא נעשה עבד לדברים שהיו צריכים להיות עבדיו” ובזה הוא הופך להיות “עבד לעבדים”. ולעומתו “עבד ה’ הוא לבדו חפשי”” כי עבד ה’ אינו מבזבז את זמנו ומרצו לדברים שחוצה לו” אלא מקדיש את פעילותו לפתח את אישיותו ולגלות את צלם האלקים אשר בו. ולכן מסיים הראי”ה וכותב: “החירות העצמית” חירות הגוף מכל שיעבוד זר” מכל שיעבוד הכופה את צלם אלקים אשר באדם להיות משעובד לכל כוח אשר מוריד את ערכו” את תפארת גדולתו והדרת קדשו” והחירות הזו אינה נקנית כי אם על ידי חירותה של הנשמה” חירות הרוח מכל מה שהוא מטה אותה ממסילתה הישרה והאיתנה” היצוקה במהותו העצמית”.

וכל מה שאמרנו על חירות הפרט הוא הדין גם לגבי חירותה של האומה. לא כל עצמאות מדינית יש עמה גם חירות לאומית” נכון שהממלכתיות היא הבסיס להגשמת שליחותה ההיסטורית של האומה כדברי הנביא (ישעיה מג כב): “עם זו יצרתי לי תהלתי יספרו” אבל דבר זה נכון רק כאשר האומה מנצלת את משאביה וכישוריה הלאומיים להגשמת שליחותה” כי אז האומה משרתת את עצמה בהגשימה את מטרתה. אבל אם חלילה תבקש האומה למצוא תחליפים לתרבות ישראל המקורית בנסיונה לחקות את תרבותם של אחרים” התרבות האירופית או האמריקאית” בכך הופכת האומה להיות “עבד” לתרבותו של עם אחר” גם אם היא חיה חיים מדיניים עצמאיים במולדתה. כך שהעצמאות הפיזית והמדינית אינן התכלית הסופית של החירות הלאומית” אפשר לראותן רק כבסיס להגשמת השליחות ההיסטורית של אותה אומה. ובדרך כזו רואה הראי”ה את תכלית הקמתה של מדינת ישראל כמו שכתב (מוסר הקודש קצא): שמדינת ישראל האידיאלית היא “יסוד כסא ה’ בעולם” שכל חפצה הוא שיהיה ה’ אחד ושמו אחד” שזהו באמת האושר היותר עליון.” חרות לאומית אמיתית תתכן רק אם תקדיש האומה את משאביה הלאומיים להשרשתה ופיתוחה של התרבות היהודית המקורית אותה נחלנו מסיני” כאשר תגשים האומה בחייה את אורחות התורה והמצוות ותאיר במלוא תבל את דעת האלוקים ומוסרו.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

חדשים מהרב

מעמד האשה
Shape-2
machon
אין לך דבר שעומד בפני התשובה: הרב פילבר
Shape-2
castle-6224896_1920
חרות של אמת
Shape-2
machon
טובים ורעים באומות העולם
Shape-2
machon
טובים ורעים באומות העולם
Shape-2
machon
ויחזק ה’ את לב פרעה
Shape-2
machon
יראה אהבה ושמחה בחודש תשרי
Shape-2
machon
ואראה את הארץ הטובה
Shape-2
machon
פרי האדמה אשר נתת לי
Shape-2
machon
כי אינני בקרבכם
Shape-2
machon

הרשמה חינם
דרך חשבונך בגוגל יתן לך:

  1. דף בית מותאם עם רבנים וסדרות מועדפים
  2. היסטוריית צפיות וחזרה למיקום אחרון שצפית
  3. הורדת וידאו ושיפורים אינטראקטיביים בנגן
  4. ועוד הטבות מתפתחות בהמשך השדרוג של הערוץ!
דילוג לתוכן